Nagymama

A nagymama az unokája ágya mellett ül és mesét olvas. A kicsi megszólal:
– Nem tudnál kicsit halkabban mesélni? Úgy szeretnék már aludni!

“A nagymama sokkal puhább, mint a dívány!” (két kisgyerek egymás között, miután megnyugtatták a nagymamát, hogy egyáltalán nem kövér)

Ha a nagymama biztos támaszként jelen van, gyermekei korábban és több gyereket vállalnak, illetve a nagyinak fontos szerepe van az unokák egészséges növekedésében – állapította meg egy Kanadában és Finnországban készített többgenerációs vizsgálat, amelynek eredményeit a kutatók a Nature legfrissebb számában ismertették.

A finn felmérés szerint, ha a nagymama felnőtt gyermekével élt együtt, vagy ott lakott a közelben, a gyerekvállalást több szempontból is pozitívan befolyásolta. Egyrészt a közeli nagyszülős fiatalok átlagosan 2,4 évvel korábban vállalták első gyermeküket, mint azok, akiknél nem volt ilyen támasz.

Továbbá, ha a nagymama kéznél volt, gyermekei több utódot nemzettek, akik közül több érte meg a felnőttkort, mint azok közül, akiknek nagyszülője nem élt a közelben. A nagymama közelsége elősegítette a szülők egészségesebb életét is, sőt, ezek a szülők átlagosan tovább is éltek, mint azok, ahol nem volt nagyi.

(A National Geographic cikke nyomán)

A nagymamám hatvanéves korában elkezdett napi hét kilométert gyalogolni. Most kilencvenhat, és gőzünk sincs róla, merre járhat… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .