Eggyel többször állj fel

Van ez a mondás, hogy „Ha eggyel többször állsz fel, mint ahányszor elestél, akkor nem buksz el”. Mindig éreztem, hogy van ebben valami logikai bukfenc, hiszen ha elesel, akkor hogy állhatnál fel többször, mint ahányszor elestél? Csak felállsz és kész, nem?

De aztán rájöttem.

Végül is lehet, hogy eredetileg ültél, és ez a 0. időpillanat: amikor úgy döntesz, hogy belefogsz valamibe. És akkor felállsz, hogy belekezdj, vagyis ez lesz az 1. számú felállás. Utána ha elesel és felállsz, akkor eddig van 1 elesésed és 2 felállásod.

Úgyhogy rendben lesz ez. Ha ötször esel el és a végén már nem állsz fel, akkor összesen 5 felállásod és 5 elesésed volt, és a végén el vagy esve.

Viszont ha az 5. elesés után is felállsz, akkor győztél, és a mondás is igaz, mert szumma 5 elesésed és 6 felállásod volt.

Hol itt a probléma? 🙂

 

A győzelmekből keveset tanulhatunk. Amikor viszont rosszul sülnek el a dolgok, amikor nehéz helyzetekbe kerülünk, és nehezen jutunk ki belőlük, amikor százszor próbálunk felállni, és százszor esünk vissza, és csak a százegyedik alkalommal találjuk meg a megoldást, akkor sok jó dolgot nyerünk, érettebbé válunk, és jobban megismerjük önmagunkat.

Kilian Jornet

Talán már tudod, hogy jelenleg Jeff Walker és Troy Dean tréningjein veszek részt. Lehetőségem van rá, hogy az ott szerzett tudást megosszam, átadjam. Ha érdekel, szólj. »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .